De cyclus van de natuur helpt je bij het realiseren van je ambities

 
download.png

We weten allemaal ongeveer hoe het groeiproces bij appelbomen verloopt. Toch is het meer dan de seizoenen in een jaar. De cyclus van de natuur vertegenwoordigd ook wat wij nodig hebben bij het realiseren van onze ambities. Het verwezenlijken van onze dromen en wensen verloopt volgens een zelfde pad. Ik deel hier graag dat proces en hoop dat het je inspireert op een andere manier naar het proces te kijken, op het moment dat het tegenzit. 

Het proces loopt als volgt. In de winter is de fruitboom kaal. De aandacht is bij het proces in de wortels. Aan het begin van de lente is hij klaar voor de sprong naar buiten. Hij gaat bloeien. Even later valt alle bloesem van de boom maar in plaats daarvan komen de bladeren.

Halverwege de lente en zomer staat hij volop in blad. Dan gaan de knopjes die zijn overgebleven van de gevallen bloesem langzaam maar zeker groeien, tot de boom vol hangt met fruit. Aan het einde van de zomer, het begin van de herfst valt het fruit van de boom. Een paar weken later vallen ook de bladeren. De aandacht gaat naar de wortelen. Versterkt de basis van binnen. Aan het begin van de lente staat de boom weer volop in bloei.

Dit natuurlijke proces is een kringloop, de cyclus van de natuur. Het gaat om een zich voortdurend herhalend proces van winter naar lente, van zomer naar herfst, en dan weer naar winter.

Het kennen en herkennen van het creatieproces helpt je jouw ambities soepeler te realiseren.

Als mens kan jij je meten aan het proces van de appelboom als het gaat om realiseren van dromen en ambities. Om van je wens naar werkelijk te werken. 

Marinus Knoope heeft de creatiespiraal ontworpen die je helpt bij het doorlopen van het gehele proces om zodoende je ambities ook écht te realiseren. Of het nu gaat om een project of het opzetten van een nieuwe business, iedereen doorloopt de 12 stappen of fasen in de specifieke volgorde. Bewust en soms onbewust.

Op het moment dat je vastloopt helpt het je de volgende vragen te stellen:

Waar sta ik? 
Wat heb ik al gedaan? 
Welke fase heb ik (onbewust) over geslagen? 
Wat is de volgende stap? 
Wat kan ik doen om die eenvoudiger te zetten? 
Wat óf wie heb ik nodig om dat te kunnen doen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, neem ik je mee door de 12 fasen waaruit dit proces bestaat. Er zijn meerdere perspectieven om naar dit creatieproces te kijken. Voor nu deel ik de basis met je, zodat je in ieder geval ontdekt wat je nodig hebt om je wensen, dromen of ambities te realiseren.

Dit zijn de 12 fasen van het creatieproces:

creatiespiraal.png

Wensen
Verbeelden
Geloven
Uiten
Onderzoeken
Plannen
Beslissen
Handelen
Volharden
Ontvangen
Waarderen
Ontspannen

Klik op een van de twaalf onderstreepte titels en ‘spring’ in het artikel direct naar de informatie over het specifieke deel. Lees je dit voor de eerste keer, dan raad ik je aan het geheel te lezen. Ga je er later mee werken, dan is het klikken handig om direct te komen bij de informatie die je zoekt.

Wensen

Het begint altijd met je eigen authentieke verlangens en weersta de verleiding om je wensen door anderen te laten beïnvloeden. Als jij namelijk ergens goed in bent dan is dat in het realiseren van datgene wat je zelf wenst. Wanneer je iets anders probeert te realiseren, omdat anderen jou dat ooit aangepraat hebben, dan gaat het je vroeg of laat tegen staan.

Als je echt wilt slagen, zal je moeten werken aan de realisatie van waar jij echt naar verlangt. En daarvoor zal jij je in de eerste plaats bewust moeten worden van wat dit precies voor jou is.

Formuleer je wensen altijd positief. Zeg wat je wel wenst en begin hiermee aan een positief creatieproces. De volgende stap komt dan eigenlijk vanzelf. Als je bezig bent met wat je wel wenst, maak je min of meer automatisch beelden van een werkelijkheid waarin datgene wat jij wenst al gerealiseerd is.

Verbeelden

Ieder mens heeft het creatieve ofwel scheppende vermogen om in zijn geest een virtuele werkelijkheid, een werkelijkheid die nog niet is, te creëren. Dat vermogen is misschien wel onze tijdmachine. Wij sluiten onze ogen en creëren ergens in de toekomst een werkelijkheid zoals wij die verlangen. We komen terug naar het heden, openen de ogen en gaan op weg naar de toekomst die wij zojuist gecreëerd hebben. 

Wie geen beeld heeft van hetgeen hij wenst te bereiken, zal het waarschijnlijk ook nooit bereiken. 

Ontwerp in je fantasie een door jou gewenste werkelijkheid. Doe het met een door jou zelf gekozen wens. Geef je fantasie de vrij ruimte. Maak het beeld zo helder mogelijk, gebruik al je zintuigen, zie ruik, hoor, proef en voel de door jou gewenste toekomst. Geniet ervan, maak het aantrekkelijk. Hoe aantrekkelijker je het maakt, hoe meer dat het toekomstbeeld aantrekt.

Geloven

Wie graag zijn wensbeelden realiseert, kan beter geloven dat het ooit zal lukken. Als je er in gelooft, heb je in ieder geval meer kans op succes. Geloven is echter geen garantie, het bevordert slechts je kansen. Het is één van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn.

Weten wat je wenst, er een helder beeld van hebben en er in geloven zijn de eerste drie van de in het totaal twaalf voorwaarden die nodig zijn om je wensen tot vervulling te brengen. Je kunt dit zien als de winter en het versterken van je wortels. Aandacht hebben voor wat er zich binnenin jou afspeelt. Hoe sterker dit is, hoe beter jouw ambities straks in de buitenwereld overeind blijven staan.

Uiten

De volgende voorwaarde is dat je je wensen uit, dat je met je verlangens naar buiten treedt. Je kunt het vergelijken met het moment waarop de appelboom tot bloei komt. Wat diep van binnen is voorbereid, wordt nu zichtbaar voor de wereld. De lente begint.

Wie met zijn wensen naar buiten treedt voordat hij er zelf in gelooft, is als een fruitboom die tot bloei komt voordat de nachtvorst uit de lucht is. Je loopt de kans dat je omgeving je wensen bagatelliseert en neemt daarmee het risico zelfvertrouwen weer te verliezen, omdat je het nog onvoldoende van binnen hebt opgebouwd.

Een pas geuite wens is zo teer als bloesem. Ga er voorzichtig mee om. 

Kom pas met je wensen naar buiten als het vertrouwen in je eigen kansen voldoende sterk is om eventuele kritiek van je omgeving positief te kunnen verwerken. 

Onderzoeken

Het volgende stadium in het creatieproces is onderzoeken. Niet onderzoeken of je wensen haalbaar zijn, want dat geloof je op voorhand, maar onderzoeken op welke wijze en met behulp van wie en wat je wensen gerealiseerd zouden kunnen worden. Je gaat op zoek naar ideeën, naar mensen, informatie en zaken die jou kunnen helpen. En dat heet netwerken.

De kunst in dit leven is niet om alles zelf te kunnen. Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Iemand die alles zelf kan en doet, wordt doodmoe. De kunst is jezelf te omringen met mensen die dat kunnen wat jij niet kan of wil. Een ondernemend mens heeft een heel netwerk van mensen om zich heen die iets voor hem kunnen betekenen. Nog beter is het als je die mensen zo hebt weten te kiezen dat jij ook iets voor hen kunt betekenen.

Omring jezelf met mensen die in allerlei opzichten beter en sterker zijn dan jijzelf.

Zorg voor de juiste kwaliteiten, kennis en informatie. Als je eenmaal voldoende mensen, ideeën, deskundigheid en materiaal verzameld hebt en je weet hoe je je wens kunt realiseren, dan wordt het tijd om de overgang van fantasie naar realiteit te maken. 

In het eerste gedeelte speelde het creatieproces zich af in de wereld van woord en beeld. Er is gefantaseerd; gedacht en gepraat maar er is nog niets concreets gebeurd. We hebben nu een techniek nodig die ons brengt van droom naar werkelijkheid. 

Van de wereld van wat zou kunnen zijn naar de wereld van wat is.

Plannen

Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging om daadwerkelijk te gebeuren. Net zoals geloven is ook plannen echter geen garantie voor succes, het bevordert slechts de kansen. Je zou je kunnen afvragen welke van beide technieken, geloven of plannen, magischer of effectiever is, maar dat is eigenlijk niet belangrijk. Wat veel belangrijker is, is de volgorde waarin je ze gebruikt.

Je kunt geen goede planning maken voordat je onderzoek gedaan hebt. Je kunt je onderzoek niet doen zonder de betrokkenheid van anderen. Je kunt anderen er beter niet in betrekken voordat je er zelf in gelooft. Je kunt niet geloven als je geen beeld hebt van de situatie die je wilt realiseren. En je kunt maar beter niet gaan fantaseren voordat je jezelf hebt afgevraagd of je de realisatie van die wens wel echt wilt bereiken.

Beslissen

Beslissen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat. Maar als je deze stappen wel zet, dan groei je naar je beslissing toe. Ze komen eigenlijk vanzelf.

Je handelt. Je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt je talenten.

We bevinden ons inmiddels in het actieve deel van het creatieproces. Het echte werk is begonnen. Het is zomer. Het fruit kan gaan groeien. Nu is het verder een kwestie van oefenen en blijven proberen, van werken en zweten, van aanpakken en gewoon doorgaan. 

Handelen

Handelen is de arbeid die in de materie verzet moet worden, verbeelden de arbeid die in de geest moet worden verricht. Idealen worden alleen gerealiseerd als er eerst een aantrekkelijk droombeeld is.

Iedere inspirerende leider presenteert een droom. Elke succesvolle ondernemer kent zijn eigen droom maar de meeste mensen leven zonder een helder beeld van hun eigen toekomst. Zonder een duidelijk uitzicht op hun idealen. Ze werken aan hun toekomst als aannemers zonder bouwplan, ze verzetten misschien heel veel werk maar ze komen nergens.

We zijn vergeten dat dromen en verbeelden net zoals handelen een vorm van arbeid is. 

Verbeelden kost tijd en moeite, het vraagt geconcentreerde aandacht. Als je niet gewend bent er tijd voor te nemen, zal je je er in het begin toe moeten zetten. Zet het in je agenda. Ga er voor zitten, concentreer je op je dromen. Ontwerp een aantal aantrekkelijke beelden, haal ze voor de geest en maak daarmee verbeelden tot een aangename arbeid.

Volharden

De volgende stap in het proces heet volharden en volharden staat recht tegenover geloven. Volharden is de materiële tegenhanger van geloven en geloven is de geestelijke variant van volharden.

Vallen en weer opstaan. Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer dan je gedacht had. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Een grote opdracht gaat niet door. Er is onverwacht een financieel tegenvaller. Kortom je wordt geacht te volharden.

Geloven is ja zeggen tegen je eigen wensbeelden, terwijl volharden ja zeggen is tegen het werk waar je aan begonnen bent.

Volharden is de fase waarin je geloof op de proef wordt gesteld.

Je kunt moeilijk volharden zonder geloof. Volharden, terwijl je rotsvast gelooft in een goede afloop, kan zwaar en moeilijk zijn maar het geeft ook een kick. Het is verrukkelijk hard te werken voor iets waar je in gelooft, aan een doel waar je je echt mee verbonden voelt. Je helemaal te geven en er helemaal in opgaan is een waar genoegen. 

Na volharden volgt waarschijnlijk de moeilijkste van alle stappen. De eerste negen waren min of meer vanzelfsprekend. De tiende is dat ook maar veel mensen hebben er de grootst mogelijke moeite mee. 

Ontvangen

Er komt echter altijd een moment waarop je het gewenste gewoon krijgt. Als je de voorafgaande stappen consequent gevolgd hebt, is succes onvermijdelijk.

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele proces. Verlangen naar een nieuw succes gaat ons meestal beter af dan genieten van behaald succes.

Het begint er al mee dat het moeilijk is om je succes te herkennen, je bewust te zijn dat je het eerder gewenste nu beleeft. Vervolgens is het vaak eng om dat succes als een geschenk ook daadwerkelijk en van harte te ontvangen. De kunst van het ontvangen is te genieten wanneer je krijgt waar je in een eerder stadium zo naar verlangd hebt.

Waarderen

Je groeit door complimenten te ontvangen. Beken je verlangens naar waardering door er openlijk van te genieten als je haar krijgt en ontdek dat je er zodoende steeds meer van krijgt. Hoe meer waardering jij ontvangt over de manier waarop je werkt, des te beter jij je werk zult doen.

Wie uitstraalt graag iets te krijgen, krijgt over het algemeen meer dan wie uitstraalt niet veel te hoeven. 

Als jij wilt dat mensen naar jou toekomen wanneer ze in een vrijgevige stemming zijn, straal dan uit dat je graag wat krijgt en laat duidelijk merken dat je ervan geniet en je zult steeds meer krijgen. Of het nu gaat om complimenten, om liefde of geld, wij geven bij voorkeur aan wie van harte ontvangt en geniet van wat hij krijgt.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk krijgt, en krijgt en krijgt. En als je vindt dat dit wel erg egoïstisch is, of je hebt gewoon genoeg, deel het dan uit, geef het weer weg maar geef het niet terug. Geef het door. Laat geld rollen en liefde stromen. Je hoeft niet bang te zijn voor een tekort. In het vertrouwen dat je uiteindelijk altijd krijgt wat je wenst, kun je ook geven wat je wenst te geven. Ontvang en geniet. Wees rijk en geef. Wees dus koninklijk rijk, weer royaal.

Ontspannen

Na ontvangen en waarderen is ontspannen de eerstvolgende (en ook laatste) stap in het proces. Het zijn de drie stappen die samen bijzonder weinig aandacht krijgen in de westerse cultuur.

Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Het is herfst in het creatieproces. Een tijd van bezinning en inkeer, van waarderen en op waarde schatten, van voelen hoe het voelt en contact maken met het niets of het al in jezelf. In stilte verkeren bij het viswater of de open haard, in de meditatieruimte, kerk of tempel. Het aardse loslaten. Alleen met jezelf in je innerlijke universum, terug in je eigen wortels. Een sfeer die soms vanzelf ontstaat tussen kerst en nieuwjaar.

En dan komen de nieuwe wensen. Als je lang genoeg in jezelf verblijft, komen er nieuwe verlangens bij je boven en ontdek je, op een wat dieper niveau, wat jij in dit leven werkelijk wenst.

Houd die wens nog even geheim. Ontwikkel in jezelf eerst een beeld. Als je vertrouwd genoeg bent met dat beeld besluit er dan in te geloven. Pas dan kom je ermee naar buiten en ga je op zoek naar mensen en dingen die je kunnen helpen bij de realisatie ervan en de hele cyclus van de natuur begint weer van voren af aan. Het is opnieuw lente.

Dit proces is geen handig trucje om snel even succes te boeken. Het is de routebeschrijving van een natuurlijk creatieproces en deze stappen vergen tijd. Bij de ene droom doorloop je de spiraal sneller dan bij een andere droom of ambitie.

Loop je vast in de realisatie van je ambities?
Nodig jezelf uit om de volgende vragen te beantwoorden:

Waar sta ik in het proces? 
Wat heb ik al gedaan? 
Welke fase heb ik misschien (onbewust) over geslagen? 
Wat is de volgende stap? 
Wat kan ik doen om die eenvoudiger te zetten? 
Wat óf wie heb ik nodig om dat te kunnen doen?

Als je eerlijk en oprecht kunt kijken naar jezelf én het proces dat je doorloopt, lukt het je beter om vanuit jezelf weer in beweging te komen. Misschien ga je een aantal stappen opnieuw zetten, met andere intenties. Misschien schuif je het hele idee aan de kant en ontdek je dat je iets anders te creëren hebt. Of je krijgt helder wat je valkuil is en hoe je hier vanaf nu mee om kunt gaan.

Vind je het lastig om te bepalen wat je nodig hebt of wat je anders zou kunnen doen? Stuur me een bericht en we gaan samen sparren over de ontwikkeling van jouw ambities. Samen ontdekken we dan waar je staan en hoe je verder kunt werken.